Spotify


Albumet Stadling/Cash

Tillsammans med musikerna och vännerna Andreas Nordell och Pecka Hammarstedt tolkar Anna Stadling också Johnny Cash-låtar. Trion som började spela tillsammans (för nu nästan 3 år sedan) hittade direkt ett härligt format som snabbt ledde till ett projektet som växte. Efter några konserter utvecklades projektet till att också omfatta körer av varierande storlekar. I mars 2013 släpptes albumet, utan körer, men under den rosade turnén som följde ingick också spelningarDSC_4241-1 med många körer runt om i Sverige.

– Att dra igång ett projekt med låtar av och med en legend som Johnny Cash kan säkert tyckas va ett självmordsprojekt. Jag var till en början helt benägen att hålla med. Ändå är det ibland så att man måste följa ingivelser och lust som poppar upp och plötsligt driver på. Det var något som satte igång så fort vi började ta oss an materialet. Vi hittade en ingång till ett möte både mellan oss som musiker men också till låtarna som ingen av oss tidigare sett eller känt förrän nu. Det blev egentligen ett mycket mer speciellt projekt än vad jag trodde själv från början, säger Anna Stadling.

Den första låten som egentligen drog igång hela projektet var en låt som jag skrev till en originaltext som Johnny Cash själv aldrig tonsatte, fortsätter Anna. En text som den nära Cash-vännen Lasse Lindfors fått av Johnny själv, kallad “When the little hand reaches”. Inte alls dumt,  nu finns det en låt med musik av Stadling och text av Cash, en Stadling/Cash helt enkelt.

– Jag satt i vårt vardagsrum en vårdag och spelade på en gammal predikantorgel min man fått av en släkting och plötsligt kom melodin till den enormt sorgliga 44texten om ensamhet. Om att vänta på någon som aldrig kommer. En ensamhet som förlamar och bryter ner. Melodin blev som en gammal hymn, en psalm i
Johnny Cash’s anda. När Lasse spelade upp den för Johnnys gamle gitarrist Jerry Hensley, sa han: ”Det där skulle Johnny ha gillat.” Det kändes stort.

– Jag har lyssnat mycket på Johnny Cash genom åren men det har av någon anledning aldrig blivit så att jag sjungit hans material förut. Även om jag har rört mig i samma musikaliska sfär med låtar av Emmylou Harris, Lucinda Williams eller Steve Earle. Det här är ju också låtar på engelska, som jag ju i väldigt begränsad omfattning har jobbat med tidigare, i alla fall inte på platta. För mig har en god kemi uppstått mellan musikstilen, låtarnas uttryck och min röst, men också mellan mig och min trio och materialet. Eftersom jag, som sagt, kände viss tvekan och en väldig respekt i början för att anta mig hans musik så är det extra härligt att projektet blivit så väldigt varmt mottaget, ja ibland har recensionerna varit nästan overkligt positiva, säger Anna.

<